martes, 10 de xullo de 2018

Xornada Gastronómica de exaltación da Ortiga



Un evento gastronómico de exaltación da ortiga é unha oportunidade para Ortigueira, que debería celebrarse regularmente. Aparte dos nomes de Ortigueira, A Ortigueira (na Pedra) e do Ortegal, están os escudos de Ortigueira e Cedeira, onde campan e locen as follas da ortiga, que se repiten nos apelidos Faxardo -o máis característico, orixinario de Santa Marta- e outros relacionados como Leal, Yáñez, Vivero, Lugo e outros.
Libro do chef Martín Álvarez
A fenecida fundación Ortegalia organizara en novembro de 2015 as I Xornadas das Ortigas de Ortigueira (ver cartel máis abaixo), co impulso de Enma Sandá e Marta Fraga, traballadoras da fundación, e o apoio da concellería de Cultura ortigueiresa. A asistencia foi nutrida e debería volver a celebrarse.
Naquela xornada participara, entre outros, o Mestre Martín Álvarez, chef ourensán autor do libro 45 receitas con ortigas, da editorial Alvarellos, que deberiamos ter en Ortigueira como libro de cabeceira. Tamén estiveran 2 representantes da Confraría portuguesa da Urtiga, dous amigos entusiastas e amables como só poden ser os nosos irmaos do Sur. Tamén participara no evento o noso Cronista oficial, Carlos Breixo


Xornadas de 2015
O farmacéutico D. Alfredo Torres,
falecido en 2008, autor do libro
sobre as ortigas
Mentras tanto non se retoman en Ortigueira estas xornadas, en Celanova tivemos a oportunidade de asistir este pasado fin de semana -domingo 8 de xullo-a unha Xornada Gastronómica de Exaltación da Estruga, que é como lle chaman naquelas terras á nosa planta. O evento contou coa colaboración do Concello de Celanova, coa asistencia continua a pé de obra do concelleiro Julio Mosquera. E todo isto, no claustro barroco do Mosteiro de San Rosendo, un inmenso e precioso edificio -onde se ubica o instituto de bacharelato do concello e a propia casa consistorial da localidade- cuxa soa contemplación xa merece a visita a aquelas terras ourensáns.

Á Xornada Técnica matinal con varios relatores especializados seguiu a mediodía un menú interminable de pratos a base de ortigas elaborado polo mestre Martín Álvarez coa colaboración dos amigos da Confraría da Urtiga portuguesa, pouco máis se pode pedir para pasar unha xornada moi agradable.
Unha imaxe simpática
 dunha folla de ortiga
Pero aínda había máis. Na sobremesa, cando a conversa placentera enchía o refectorio do antigo convento benedictino, o chef Martín Álvarez, factotum da xornada, subiu ao escenario para agradecer a nutrida asistencia, de máis de 100 comensais -"estamos desbordados, dicía!"- e para entregar uns recordos de regalo a persoas ás que el agradecía o entusiasmo e paixón compartida polas ortigas. Entre elas, ao farmacéutico ortigueirés Alfredo Torres Pajón -falecido en 2008- autor do libro "Las ortigas. Una revisión interesada", publicado en 1994 por edicións O Paporroibo, e actualmente agotado. O recordo foi recollido  polo seu fillo Xosé Mª Torres, que participara na xornada técnica matutina.
Entrega do chef Martín Álvarez
a Xosé Mª Torres do recordo
 
Finalizou a xornada cunha visita guiada a parte do inmenso monasterio celanovés: o claustro barroco, a fermosísima igrexa (onde repousan os restos do bispo San Rosendo, nacido nestas terras norteñas da diócese de Mondoñedo) e a capeliña de San Miguel de estilo mozárabe, única en Galicia.
Todo un prazer visual, gastronómico e espiritual como poucas veces se da. Aos amigos de Celanova: GRAZAS!






-----------

Texto: Xosé Mª Torres


Ningún comentario:

Publicar un comentario